Оголошується прийом на навчання за професіями: "Продавець продовольчих товарів"; "Продавець непродовольчих товарів"; "Касир торговельного залу"; "Овочівник"; "Плодоовочівник"; "Швачка"; "Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії А1, А2, В1", "Бармен", "Офіціант".

Офіціант

Офіціант

Професія: 5123 “Офіціант”

Кваліфікація : 3 розряд

Кваліфікаційні вимоги:

Повинен знати: асортимент всіх видів меню ресторану (основного, барного, сезонного, від Шефа та іншого), рецептури (склад блюд за продуктами), технологію виготовлення страв і напоїв; повну назву та кулінарну характеристику страв і напоїв (в тому числі особливості властивостей продукту(запах, вміст білків, жирів та вуглеводів); час та спосіб (специфіку) їх приготування, правила і технічні прийоми обслуговування споживачів; форми складання серветок; правила оформлення столу; порядок запису страв і напоїв в меню; правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури; відповідність асортименту вино-горілчаних виробів характеру страв; порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі кредитними картками; види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання; правила експлуатації відповідних видів торговельно-технологічного обладнання, ЕККА, R-keeper, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи закладів ресторанного господарства (в тому числі історію, особливості та традиції закладу ресторанного господарства, назву всіх його залів, їх переваги, кількість місць в них, можливості музикального супроводження); санітарні правила для закладів ресторанного господарства; правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами; основи психології; принципи професійної і корпоративної етики; іноземну мову в межах розмовного мінімуму; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни; основи психології поводження з клієнтом; основи комунікації; види юридичної відповідальності; основи технологій вирішення конфліктів.

 

Повинен уміти: готувати зал до обслуговування споживачів, отримувати посуд, прибори, столову білизну; полірувати посуд, прибори; складати серветки різними способами; здійснювати попередню сервіровку столів; приймати замовлення від споживачів; отримувати страви в роздавальні та в буфеті; подавати страви і напої; обслуговувати бенкети; оформляти рахунки і розраховуватися по них із споживачами; прибирати використаний посуд та прибори; замінювати столову білизну.

Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) дотримуватися норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені, тощо);

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти:

1 При вступі на навчання

Повна загальна середня освіта.

2 При перепідготовці

Повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією бармена або буфетника 4-го розряду; стаж роботи– не менше 1 року.

3 Після закінчення навчання

Повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією офіціант 3-го розряду; без вимог до стажу роботи.

Сфера професійного використання випускника:

Заклади ресторанного господарства.

Специфічні вимоги

1 Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.

2 Стать: жіноча, чоловіча.

3 Медичні обмеження:

Перелік протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам (затверджено Наказом Міністерством охорони здоров’я України від 23.07. 2002 № 280).

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу ДНЗ «Херсонський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості» з професії 5123 «Офіціант» розроблена на підставі Державного стандарту професійно-технічної освіти з професії «Офіціант» (код 5123) ДСПТО 5123.ОН.55.50-2013, який затверджено наказом Міністерства освіти і науки України №1487 від 28.10.2013р. «Про затвердження державного стандарту професійно-технічної освіти з професії «Офіціант».

Copyright 2016 ДНЗ ХЦПТО ДСЗ — Офіціант.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free