Оголошується прийом на навчання за професіями: "Продавець продовольчих товарів"; "Продавець непродовольчих товарів"; "Касир торговельного залу"; "Овочівник"; "Плодоовочівник".

Овочівник

Створено: Середа, 21 червня 2017

Овочівник


Професія: 6111 Овочівник

Кваліфікація: овочівник 2-го розряду

1. Кваліфікаційні вимоги

 

 

Повинен знати:

технологію роботи із затриманням снігу і талих вод, обробітку ґрунту, в тому числі використання плоскорізів для збереження родючості ґрунту та догляду за посівами;

агротехніку та технологію ручних робіт з підготовки ґрунту до висівання, садіння, приготування до внесення добрив у ґрунті, підготовки насіння і садивного матеріалу, пікірування розсади та сіянців овочевих культур, збирання урожаю огірків, помідорів, капусти та зелених культур у відкритому ґрунті, переробки та зберігання овочів;

насінництво (закладання посівного та садивного матеріалу, стратифікація, дражування та обробка насіння бактеріальними добривами та мікроелементами);

заправку сівалок і саджалок насінням та мінеральними добривами та піднесення садивного матеріалу до розсадосадильних машин; порядок виконання підготовчих робіт у закритому ґрунті;

правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен уміти:

виконувати нескладні ручні та механізовані роботи з вирощування овочів;

готувати насіння та садивний матеріал до висівання та садіння (очищення та сортування насіння, загартування, стратифікація й пророщування, стратифікація та повітряно-теплова обробка, дражування та обробка насіння бактеріальними добривами, мікроелементами, закладання садивного матеріалу для яровизації тощо);

здійснювати догляд за рослинами у закритому ґрунті: пікірування розсади, рихлення ґрунту, полив та підживлення, знищення бур’янів, формування рослин, здійснювати боротьбу з хворобами та шкідниками;

виконувати агротехнічні заходи по догляду за рослинами у відкритому ґрунті: прополювати овочеві культури, вибирати огірки, помідори, капусту та зрізувати зелені овочі (салат, шпинат, щавель, цибулю на перо тощо);

виконувати найпростіші роботи з переробки та зберігання овочів (просушування на токах і майданчиках цибулі та насіння овочевих культур, видалення, промивання та просушування насіння овочів, протирання та просіювання насіння, укладання овочів у сховища, перебирання, миття, очищення та сортування овочів);

обслуговувати механізовані агрегати під час висівання насіння та садіння розсади;

виконувати роботи в закритому ґрунті з підготовки теплиць та парників до експлуатації (очищення парників і теплиць від снігу, заготівля та перелопачування дернової землі, очищення каркасів теплиць від старої плівки тощо);

додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

2. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

додержуватися норм технологічного процесу;

не допускати браку в роботі;

знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;

володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.

3. Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб

3.1. При вступі на навчання

Повна або базова загальна середня освіта.

3.2. Після закінчення навчання

Повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією овочівника

2-го розряду. Без вимог до стажу роботи.

4. Сфера професійного використання випускника

Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство. Вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів (секція А, клас 01.13).

5. Специфічні вимоги

5.1. Вік: прийняття на роботу здійснюється після закінчення строку навчання відповідно до законодавства.

5.2. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України від 29.12.1993 № 256).

5.3. Медичні обмеження відповідно до вимог діючих законодавчих і нормативних документів.

Copyright 2016 ДНЗ ХЦПТО ДСЗ — Овочівник.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free