Оголошується прийом на навчання за професіями: "Продавець продовольчих товарів"; " Продавець непродовольчих товарів"; "Касир торговельного залу".

Плодоовочівник

Створено: Середа, 21 червня 2017

Плодоовочівник

Професія – 6111 Плодоовочівник

Кваліфікація – плодоовочівник 1-го розряду

1. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати:

основи агротехніки і технології вирощування овочевих та плодово-ягідних культур, вирощуваних у даній зоні (підготовка ґрунту, висівання, садіння, догляд за посівами, насадженнями, збирання врожаю);

терміни і техніку виконання робіт з вирощування плодово-ягідних культур та овочів у відкритому і закритому ґрунті;

техніку, способи обрізування плодових культур, формування крон;      основні районовані сорти, їх господарську характеристику (урожайність, терміни дозрівання, стійкість проти хвороб тощо); види добрив, способи і терміни їх внесення в ґрунт;

види хвороб і шкідників сільськогосподарських культур, вирощуваних у даній зоні, способи боротьби з ними; види отрутохімікатів і правила їх зберігання та використання;

чинні стандарти на овочеву і плодово-ягідну продукцію;

правила сортування, пакування, транспортування плодово-ягідної та овочевої продукції, способи її переробки;

                 основи економічної ефективності вирощування культур;

                 правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен уміти:

         виконувати основні роботи з підготовки ґрунту до висівання і садіння сільськогосподарських культур (овочевих, плодових, ягідних, розсади);                                                                                                                                                                                                                                                                                                  підготовлювати і вносити у ґрунт органічні та мінеральні добрива;

         виконувати роботи з вапнування ґрунту: підготовлювати і висівати або садити овочі, саджанці, сіянці плодово-ягідних культур;

         виконувати всі роботи з догляду за овочевими чи плодово-ягідними культурами, боротьби із шкідниками та хворобами, підготовки отрутохімікатів для оброблення посівів і насаджень, збирання врожаю, із переробки овочів, плодів і ягід та зберігання продукції згідно з чинними стандартами;

         додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

 

2. Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;

дотримуватися норм технологічного процесу;

         не допускати браку в роботі;

знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;

володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.

 

3. Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб

5.1. При вступі на навчання

Повна або базова загальна середня освіта.

5.2. Після закінчення навчання

Повна або базова загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією «плодоовочівник 1-го розряду»; без вимог до стажу роботи.

 

 

4. Сфера професійного використання випускника

Вирощування овочів, плодів і ягід.

 

5. Специфічні вимоги

7.1. Вік: прийняття на роботу після закінчення строку навчання здійснюється відповідно до законодавства.

7.2. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).

7.3. Медичні обмеження.

 

Copyright 2016 ДНЗ ХЦПТО ДСЗ — Плодоовочівник.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free