Новини

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ СПЕЦПРАЦІВНИКІВ

У ДНЗ «Херсонський центр ПТО ДСЗ» на курсах цільового призначення за напрямами підготовки «Дотримання безпечного ведення  робіт при експлуатації та обслуговуванні котлів, що працюють на твердому паливі», «Дотримання безпечного ведення робіт при експлуатації та обслуговуванні котлів, що працюють на газовому паливі» протягом вересня-жовтня підвищили кваліфікацію 595 осіб.

Професія опалювача і кочегара налічує не одну сотню років. З розвитком опалювального обладнання, застосуванням нових видів палива і розширенням завдань по обігріву приміщень все більшого значення набуває навчання фахівців. Зараз працівник, обслуговуючий системи опалення, які працюють на природному газі та твердому паливі, називається вже по-іншому – оператор котельні.

Оператори котельні — це робітники, зайняті обслуговуванням водогрійних та парових котлів, що працюють на газоподібному, рідкому паливі або електронагріванні, тепломережних бойлерних установок. Вони забезпечують безперервну роботу устаткування котельні, беруть участь у ремонті устаткування, яке обслуговують, ведуть облік теплоти тощо.

Сьогодні практично кожна бюджетна установа споживає послуги теплопостачання централізовано згідно з укладеними договорами з комунальними службами. Водночас деякі установи мають власну котельню, для обслуговування якої залучаються спеціальні працівники — оператори котельні.

У переліку обов’язків оператора котельні можна виділити такі:

       — розпалення котлів з урахуванням дотримання техніки безпеки та правил розпалення;

       — регулювання рівномірного горіння палива;

       — ведення обліку показань вимірювальних приладів (температура води, рівень пари та води, тиск пари тощо);

       — контроль справності котлів;

       — регулювання навантаження котлів відповідно до заданого в інструкції графіка;

       — усунення несправностей у роботі котельного обладнання;

       — забезпечення безперебійної роботи обладнання тощо.

Також, протягом даного періоду підвищили кваліфікацію за напрямом підготовки «Дотримання безпечного ведення робіт при опалюванні пічок і груб»  24 особи.